Projektek

Kerelőszentpáli Hallerek

Film
A kerelőszentpáli kastély Erdély egyik legbotrányosabb sorsú építménye, amelynek sem teteje, sem méltósága, tégláról téglára hordják el, amíg valakinek a fejére nem omlik az egész. A polgármester bocsánatot kért a falu nevében a családtól, amiért ilyen gyalázatosan szétlopták kastélyukat. Van-e esély az épület és a múlt rehabilitációjára?

Hadifogoly magyarok a nagy háborúban

Kiállítás
Kiállításunkon nem kívánjuk enciklopédikus ismereteit nyújtani az első világégés hadifogolytáborainak. Sokkal inkább arcokhoz, személyiségekhez, sorsokhoz közelebb hajolni, arra kérve látogatóinkat, hallgassák meg a soha el nem mondott, soha ki nem beszélt történeteket. Azokét, akikért nem szólt a harang.

Egy magyar nő Barbárföldön

Film
Kukacos sajtok, szitává lőtt városnévtáblák, titokzatos tornyok, morcos hegylakók… Szardínia dobogós volna, ha rangsorolnánk az európai tájakat, amelyeknek biztosan semmi közük Magyarországhoz. De nem is tévedhetnénk nagyobbat! Mert a szárdok és a magyarok történelmének, sorsának meglepő párhuzamai vannak. Petrei Emese szinte naponta teremt kapcsolatot a két távoli világ között.

Erdély és Románia „nagy egyesülése” 100 – rövidfilm

Film
A magyaroknak Erdély történelmi szíve, a románoknak Nagy-Románia központja, a „másik főváros”. Gyulafehérvárt törésvonalak szelik át, ami 2018. december 1-jén különösen megmutatkozott.

Süllyedő város – Marosújvár Teleki-öröksége

Film
Az erdélyi Marosújvár 2010 karácsonyán vált szellemvárossá a Magyar Királyság egyik legvirágzóbb sóbirodalmából. Az újváriak úgy mondják: a várost a só adta, és a só vette el. A felelőtlen bányagazdálkodás miatt mára veszélybe került a település. A süllyedő város fogyatkozó magyarságának sorsát tükrözi a felsőmarosújvári Teleki-kastély, amelynek visszaadásáról 2018 végén született határozat. De a helyzet koránt sincs megoldva.
Bővebben