Médiamegjelenés

Elvész a haza, ha elvész a nyelv? – Itthon is aggasztó méreteket ölt az angol nyelv térhódítása

Képmás
Cikk
Bár anyanyelvünk „hivatalosan” nincs válságban – legalábbis a Magyar Tudományos Akadémia legutóbbi közgyűlési határozata szerint –, aggodalomra adhat okot az angol nyelv fokozódó térhódítása és a világ kommunikációs módszereiben zajló sok forradalmi változás. Hogy mi minden fenyegeti a magyar nyelv jövőjét, a magyar nyelvű tudományosság és a külhoni magyarság nyelvhasználatát? Elsősorban ezekre a kérdésekre kereste a választ a Mathias Corvinus Collegium Magyar Összetartozás Intézetének tudományos konferenciája.

Teleki Napok Nagybányán

Magyaradás
Video
Teleki Sándor, a „vad gróf”, ahogy nevezték különcsége miatt, nemcsak Szendrey Júliát és Petőfi Sándort tekinthette barátjának, hanem Liszt Ferencet, Victor Hugot és Alexandre Dumas-t is. A koltói birtoka mellett Teleki Sándornak Nagybányán is volt egy szép kertes háza, amely a helyi magyar civil összefogásnak köszönhetően több mint húsz éve kulturális központ lett. Az intézményvezetők, Markó Hajnal és Dávid Lajos Teleki Sándor szellemiségéhez méltó kulturális rendezvények sorát szervezik Teleki Napok gyűjtőnéven minden májusban, amelyen idén intézetünk igazgatója, Margittai Gábor is részt vett filmvetítéssel, panelbeszélgetéssel.

Hol vagy otthon? Csak a nyelvben – a teljes konferencia

MÖI
Video
Elérhetővé tettük intézetünk Youtube-csatornáján a Hol vagy otthon? Csak a nyelvben című konferenciánk teljes anyagát, a Petőfi Irodalmi Múzeumban 2024. június 3-án elhangzott összes előadást.

Hogyan köthető össze a gyümölcsészet a magyarsággal?

Kossuth Rádió
Rádió
Összeállítás a Kossuth Rádióban Tündérkertészek című rendezvényünkről.

Hol vagy otthon? Csak a nyelvben 2.

MÖI
Video
2024. június 3-án konferenciát rendezett a Magyar Összetartozás Intézete a magyar tudományos és köznyelv aktuális helyzetéről és fenyegetettségéről a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Videóriportunk második része.

Hol vagy otthon? Csak a nyelvben 1.

MÖI
Video
2024. június 3-án konferenciát rendezett a Magyar Összetartozás Intézete a magyar tudományos és köznyelv aktuális helyzetéről és fenyegetettségéről a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Videóriportunk első része.

Mi fenyegeti a magyar nyelv jövőjét?

Magyar Nemzet
Cikk
Hol vagy otthon? Csak a nyelvben címmel tartott konferenciát a magyar tudományos és köznyelv aktuális helyzetéről az MCC Magyar Összetartozás Intézete. A nemzeti összetartozás ünnepére is emlékezve a téma neves szakértőit kérték fel határon innen és túl, hogy tudományos konferencián vitassák meg a nyelvet fenyegető veszélyeket és a lehetséges válaszlépéseket.

Bemutattuk a Szerelemfoci című kötetet

Puskás Akadémia
Cikk
Többéves kutatómunka öltött formát abban a kétkötetes kiadványban, amely a felcsúti labdarúgás száz életévét hivatott bemutatni. Megjelent a Szerelemfoci.

Az „erdélyi Loire-völgyben” – tiltott kastélyok nyomában

Erdélyi kastélyaink soraiból kaphattak ízelítőt azok, akik ellátogattak a győri MCC-be, ahol Margittai Gábor, az MCC Magyar Összetartozás Intézetének igazgatója tartott előadást a témáról.

Orbán Viktor: Azt szeretnénk, ha mindenki utánunk csinálná

Nemzeti Sport Online
Video
Szerelemfoci címmel jelent meg a felcsúti futball- és részben sporttörténetet bemutató könyv, amelyet Margittai Gábor és Major Anita szerkesztett, és amely alcíme szerint „a felcsúti Gödröstől a Pancho Arénáig” ívelő történetet dolgozza fel. A felcsúti Hotel Panchóban tartott könyvbemutatón Orbán Viktor miniszterelnök bejelentést is tett.

Arisztokraták bálja a nagykárolyi kastélyban

MÖI
Cikk
Elkészült a Magna Hungaria sorozat második része az erdélyi arisztokrácia traumáiról és újjáéledéséről.

Regényes történelem: A Szamár-sziget szellemkatonái

Kossuth Rádió
Rádió
Olaszországban, Szardínia partvidékén található Asinara, azaz a Szamár-sziget, amely a magyar történelemkutatás szempontjából rég elfeledett emlékeket őriz. Az első világháború idején, 1915 végén az Osztrák–Magyar Monarchia több tízezer katonáját szállították oda hadifogolyként. A mostoha körülmények és a járványok miatt nagyon kevesen maradtak csak életben és tértek haza szeretteikhez. Major Anita és Margitai Gábor e drámai témát dolgozta fel a 2014-ben megjelent Szamár-sziget szellemkatonái című könyvükben, a feltáró munkát a mai napig folytatva. A magyar katonák viszontagságos sorsáról beszélget a két szerző Farkas Szabolcs szerkesztővel a Kossuth rádió Regényes történelem című műsorában.

Óvatosan tippel Párizsra a Nemzet Sportolója

Mandiner
Cikk
Az olimpiai bajnok kenus, Vaskuti István a vízi élet jellemformáló erejéről, a Wichmann Tamáshoz fűződő barátságáról, az olimpia bojkottjáról is beszélt az MCC rendezvényén.

A nemzeti maximum – Pódiumbeszélgetés Vaskuti Istvánnal

MÖI
Cikk
2024. április 26-án 17 órától pódiumbeszélgetés volt az MCC Scrutonban Vaskuti Istvánnal, a Nemzet Sportolójával, olimpiai, tízszeres világ- és tizennyolcszoros magyar bajnok kenussal, edzővel, sportvezetővel. A meghívott vendég beszélgetőtársa Lakatos Mihály, az MCC Magyar Összetartozás Intézetének kutatója volt.

Magna Hungaria – Podcastot indít az MCC Magyar Összetartozás Intézete

Magyar Nemzet
Cikk
Magna Hungaria címmel indít podcastot a Magyar Összetartozás Intézete. A közismert felületeken (Spotify, Apple, Google, YouTube) elérhető podcast közeli és távoli határvidékekről, láthatatlan tájakról és korokról, történelemről és történelemhamisításról – a Kárpát-medencei magyarság húsba vágó kérdéseiről szól. Mindarról, ami megtart és itthon tart. A török lantművésszel, Erdal Şalikoğluval készített első epizód már elérhető az intézet honlapján is.

Erdélyi irodalom és a közösség szolgálata

Cikk
Lakatos Mihály József Attila-díjas költő, író, műfordító, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Magyar Összetartozás Intézetének kutatója és Dimény H. Árpád költő, műfordító, a Székely Hírmondó napilap egykori vezető szerkesztője voltak a meghívottjai annak a beszélgetésnek, melyet Szemet szóért – Erdélyi írók a közösség szolgálatában címmel az MCC szervezésében tartottak a sepsiszentgyörgyi Fidelitas Szálló konferenciatermében.

A szabadságért ki kell állni!

Kossuth Rádió
Rádió
Az 1848-as forradalomra és szabadságharcra, a márciusi ifjakra és a magyar népzenében megőrzött, megóvott nemzeti egységre emlékezett a Magyar Összetartozás Intézete. Ám a zenés-beszélgetéses rendezvényen nem csupán 1848 muzsikái csendültek fel, hanem az egykori Magyarország csaknem valamennyi tájának dallamai is. A rendezvényen Deák Dóra beszélgetett Major Anitával, a Magyar Összetartozás Intézetének igazgatóhelyettesével és Jánosi András népzenésszel.

A Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozatával díjazták Lakatos Mihályt

Magyar Nemzet
Cikk
2024. március 14-én Dr. Sulyok Tamás államfő a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést adományozta munkatársunknak, Lakatos Mihálynak. Lakatos Mihály József Attila-díjas költő, író, műfordító, az MCC Magyar Összetartozás Intézetének kutatója az állami kitüntetést a magyar kultúrát gazdagító, kimagasló írói és műfordítói életműve elismeréseként kapta. A Pesti Vigadóban megtartott ünnepségen az elismerést Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter és Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára adta át.

Forradalom és népzene

M5
Video
Margittai Gábor intézetigazgató nyilatkozik a Hungaricus együttes március 13-i koncertjéről.

Tiltott kastélyok: a gernyeszegi Teleki-kastély és a grófi család története – Interjú Margittai Gábor filmrendezővel

Maszol
Cikk
Február végén mutatták be az erdélyi magyar arisztokrata család, a Telekiek sorsáról szóló alkotást. A Tiltott kastélyok című sorozatról, annak legfrissebb részéről, az Aranyszőnyegről, a romániai restitúciós perekről és a Teleki család történetéről Margittai Gáborral, a film egyik alkotójával beszélgettünk.

Pokoljárás Erdélyben

Szabad Föld
Cikk
Hetvenöt évvel ezelőtt, 1949. március 2-án kezdődött meg az erdélyi magyar nemesség kényszerlakhelyre telepítése. Az évforduló emlékére szervezett mozipremiert és beszélgetést az MCC Magyar Összetartozás Intézete: az alkotópár, Margittai Gábor igazgató és Major Anita igazgatóhelyettes Aranyszőnyeg című dokumentumfilmje a gernyeszegi Teleki-kastély feltámadását és a hányatott sorsú család küzdelmeit állítja fókuszba.

Kell-e az irodalmat a közösség szolgálatába állítani?

Maszol
Cikk
Az irodalom közösségformáló szerepéről szervezett beszélgetést a Mathias Corvinus Collegium (MCC). A szerda délutáni Szemet szóért – Erdélyi írók a közösség szolgálatában című eseményen Karácsonyi Zsolt költő, a Helikon főszerkesztője és az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke, valamint Lakatos Mihály író, költő, műfordító, az MCC Magyar Összetartozás Intézetnek kutatója osztotta meg gondolatait arról, hogy a történelem során milyen szerepet vállaltak magukra az írók és költők, valamint milyen hatással volt mindez a közösségre. A kérdés nyitva maradt: lehet-e – vagy kell-e egyáltalán – az irodalmat a közösség szolgálatába állítani?

Thököly és Rákóczi kurucai is erre a zenére táncolhattak

Magyar Nemzet
Cikk
Egyedülálló zenetörténeti felfedezést tett Jánosi András népzenész, zenekutató. Összehasonlító kutatómunkája alapján felfedi, hogy egykor viszonylag egységes lehetett a magyar hangszeres zenei hagyomány, amely az erdélyi és partiumi falvakban maradhatott fönn a legtovább, valószínűleg felvidéki gyökerekkel. Interjú március 13-i rendezvényünk művészével.

Jóvátétel és gólöröm

Katolikus Rádió
Rádió
Major Anita, az intézet igazgatóhelyettese nyilatkozott a Katolikus Rádióban legutóbbi rendezvényeinkről.

Többszörös kisebbségben

M5
Video
Margittai Gábor, az intézet igazgatója nyilatkozott az M5 Librettó című műsorában az Aranyszőnyeg premierjéről.

Bemutatták az erdélyi magyar arisztokrata család, a Telekiek sorsáról szóló dokumentumfilmet

Magyar Nemzet
Cikk
A Puskin mozi adott otthont február 28-án este a Major Anita és Margittai Gábor által készített Aranyszőnyeg című dokumentumfilm premierjének. Az alkotás az egyik legjelentősebb erdélyi magyar arisztokrata család, a Telekiek sorsát idézi meg. Az MCC Magyar Összetartozás Intézete által szervezett rendezvényen a filmvetítést pódiumbeszélgetés követte, amelyen az alkotók mellett két díszvendég, gróf Teleki Julianna, illetve gróf Teleki Kálmán, a film főszereplői is jelen voltak.

Példaadó XXI. századi nemesség

M5
Video
Major Anita, az intézet igazgatóhelyettese nyilatkozott az M5 Agenda című műsorában az Aranyszőnyeg filmszínházi premierjéről.

A sport mint identitáserősítő elem

M5
Video
Lakatos Mihály, az intézet kutatója nyilatkozott az M5 Agenda című műsorában intézetünk induló beszélgetéssorozatáról.

Filmpremier a Puskinban: Aranyszőnyeg – A gernyeszegi Teleki-ház feltámadása

Hír Tv
Cikk
Erdély és Magyarország egyik legjelentősebb arisztokrata családja, a Telekiek sorsa elevenedik meg Major Anita és Margittai Gábor Aranyszőnyeg című dokumentumfilmjében. Az alkotás premierjét február 28-án, szerdán tartja az MCC Magyar Összetartozás Intézete a budapesti Puskin moziban két díszvendég jelenlétében.

Aranyszőnyeg – A gernyeszegi Teleki-ház feltámadása

kemma.hu
Cikk
Erdély és Magyarország egyik legjelentősebb arisztokrata családja, a Telekiek sorsa elevenedik meg Major Anita és Margittai Gábor Aranyszőnyeg című dokumentumfilmjében. Az alkotás premierjét február 28-án tartja az MCC Magyar Összetartozás Intézete a budapesti Puskin moziban két díszvendég jelenlétében.

Faragó Tamás ismét színre lép, érdemes figyelni a szavaira

Magyar Nemzet
Cikk
Faragó Tamásra mindig érdemes odafigyelni. A Nemzet Sportolója a Magyar Összetartozás Intézete szervezésében, pódiumbeszélgetés keretében beszél a pályafutásáról, hitvallásáról, és természetesen az idei vízilabda-világbajnokságról is elmondja a véleményét. Faragó egykor nem csupán a világ legjobbb játékosa, olimpiai bajnok vízilabdázó volt, szövetségi kapitányként vb-címre vezette a női válogatottat.

Pódiumbeszélgetés a Nemzet Sportolójával, Faragó Tamással

Mandiner
Cikk
A Magyar Összetartozás Intézete szervezésében találkozhat a nagyközönség a magyar vízilabdasport legendájával.

Margittai Gábor és a magyarságkutató expedíciók

FEOL
Cikk
Margittai Gábor, a Magyar Összetartozás Intézetének igazgatója, író, dokumentumfilm-rendező, szerkesztő február 23-án, pénteken 18 órakor Csabdin, a könyvtárban Külső magyarok – Magyarságkutató expedíciók a sztyeppétől a Szaharáig címmel tart előadást.

Börtönsziget, előadás, könyv, film – magyar katonák csontjait rejti a szardíniai turistaparadicsom

Pannon Televízió
Video
Magyar katonák csontjait rejti Asinara, az albínó szamarak földje, amely a Földközi-tenger közepén található. Itt az első világháborúban hadifogolytábor működött a gránitsziklák között. Erről írt könyvet Margittai Gábor, a Magyar Összetartozás Intézete igazgatója. Most egy filmet is bemutattak, majd egy előadás is megerősítette a történetet. Az MCC pécsi képviseletének meghívására érkezett a kötet szerzője Pécsre. A program a Művészetek és Irodalom Házában zajlott.

A történelmen átívelő emberi tragédiák megismerése erősítheti az emlékezetkultúránkat

bama.hu
Cikk
Február 12-én, hétfő este teltházzal zajlott a „Hadifogoly magyarok a nagy háborúban” című kiállítás finisszázs rendezvénye, filmvetítéssel egybekötött szakmai esemény a pécsi Művészetek és Irodalom Házában. Az érdeklődők zsúfolásig megtöltötték a rendezvénytermet.

Hadifogoly magyarokkal találkozhatunk a tárlaton

bama.hu
Cikk
Kiemelt érdeklődés övezte a Mathias Corvinus Collegium (MCC) pécsi képzési központja és a Magyar Összetartozás Intézete által szervezett „Hadifogoly magyarok a nagy háborúban” című kiállítás megnyitóját a Művészetek és Irodalom Házában.

Hadifogoly magyarok a nagy háborúban

M5
Video
A pécsi kiállításmegnyitó az M5 Agenda című műsorában.

Nemzeti érdekek határok nélkül

M5
A legutóbbi román népszámlálási adatok szerint csökkent a magyarok száma Romániában, Tőkés László szerint egyenesen „veszélyeztetett népcsoporttá” vált az erdélyi magyar közösség. De mi az oka az évtizedes tendenciáknak? Hogyan segíthetjük az identitás megőrzését és mit tehetünk azért, hogy a magyarok szülőföldjükön maradjanak? Lakatos Mihály, az intézet kutatója az Ez itt a kérdés című műsorban.

Hadifogoly magyarok Pécsen

MCC
Cikk
Jelentős érdeklődés övezte az MCC pécsi képzési központja és a Magyar Összetartozás Intézete által szervezett Hadifogoly magyarok a nagy háborúban című kiállítás megnyitóját Pécsett, a Művészetek és Irodalom Házában 2024. január 17-én.