Médiamegjelenés

Börtönsziget, előadás, könyv, film – magyar katonák csontjait rejti a szardíniai turistaparadicsom

Pannon Televízió
Video
Magyar katonák csontjait rejti Asinara, az albínó szamarak földje, amely a Földközi-tenger közepén található. Itt az első világháborúban hadifogolytábor működött a gránitsziklák között. Erről írt könyvet Margittai Gábor, a Magyar Összetartozás Intézete igazgatója. Most egy filmet is bemutattak, majd egy előadás is megerősítette a történetet. Az MCC pécsi képviseletének meghívására érkezett a kötet szerzője Pécsre. A program a Művészetek és Irodalom Házában zajlott.

A történelmen átívelő emberi tragédiák megismerése erősítheti az emlékezetkultúránkat

bama.hu
Cikk
Február 12-én, hétfő este teltházzal zajlott a „Hadifogoly magyarok a nagy háborúban” című kiállítás finisszázs rendezvénye, filmvetítéssel egybekötött szakmai esemény a pécsi Művészetek és Irodalom Házában. Az érdeklődők zsúfolásig megtöltötték a rendezvénytermet.

Hadifogoly magyarokkal találkozhatunk a tárlaton

bama.hu
Cikk
Kiemelt érdeklődés övezte a Mathias Corvinus Collegium (MCC) pécsi képzési központja és a Magyar Összetartozás Intézete által szervezett „Hadifogoly magyarok a nagy háborúban” című kiállítás megnyitóját a Művészetek és Irodalom Házában.

Hadifogoly magyarok a nagy háborúban

M5
Video
A pécsi kiállításmegnyitó az M5 Agenda című műsorában.

Nemzeti érdekek határok nélkül

M5
A legutóbbi román népszámlálási adatok szerint csökkent a magyarok száma Romániában, Tőkés László szerint egyenesen „veszélyeztetett népcsoporttá” vált az erdélyi magyar közösség. De mi az oka az évtizedes tendenciáknak? Hogyan segíthetjük az identitás megőrzését és mit tehetünk azért, hogy a magyarok szülőföldjükön maradjanak? Lakatos Mihály, az intézet kutatója az Ez itt a kérdés című műsorban.

Hadifogoly magyarok Pécsen

MCC
Cikk
Jelentős érdeklődés övezte az MCC pécsi képzési központja és a Magyar Összetartozás Intézete által szervezett Hadifogoly magyarok a nagy háborúban című kiállítás megnyitóját Pécsett, a Művészetek és Irodalom Házában 2024. január 17-én.

Balassitól Jumurdzsákig – a török-magyar barátság dalban elbeszélve

veol.hu
Cikk
A történelem tanúsága szerint a magyar és a török kultúra ezer szállal kötődik egymáshoz.

Kerengő – közéleti beszélgetések

Katolikus Rádió
Rádió
A Mathias Corvinus Collegium Magyar Összetartozás Intézete az MCC hatodik intézete, amely a magyarság történetét évtizedek óta kutató Margittai Gábor és Major Anita vezetésével jött létre. Margittai Gáborral, az intézet igazgatójával beszélgetünk.

Közös ernyő alatt

MÖI
Cikk
Az MCC Magyar Összetartozás Intézete meghívására Budapesten és Veszprémben adott koncertet Erdal Şalikoğlu isztambuli lantművész a török–magyar barátsági szerződés aláírásának századik évfordulója alkalmából. Testvérkultúrákról, Eger ostromának török megítéléséről, a modern Törökországot megalapító Atatürk magyarokhoz írott táviratáról és Balassi Bálint dalos portyáiról is szó esett az esteken.

Dalban beszélik el a török–magyar barátságot

Magyar Nemzet
Cikk
Magyarország az elsők között ismerte el a száz éve megalakult Törökországot, és száz éve, 1923. december 18-án kötött a két ország barátsági szerződést. A centenárium apropóján rendez koncertet pénteken az MCC Magyar Összetartozás Intézete.

Kik vagyunk mi, magyarok?

Szabad Föld
Cikk
A válságokkal szemben akkor lehetünk ellenállóbbak, ha tudjuk, mi az, ami minket, magyarokat összeköt, megtart és felemel. Ezeknek az értékeknek a kutatására és népszerűsítésére hozta létre ősszel a Mathias Corvinus Collegium a Magyar Összetartozás Intézetét. Dr. Margittai Gábor igazgató és Major Anita igazgatóhelyettes diákkoruk óta együtt kutatják a veszélyeztetett közösségeket és emlékeket. A házas- és alkotópár a magyar szórványvilág térképészeként és krónikásaként (is) ismert.

Balassitól Jumurdzsákig – Török–magyar barátság dalban elbeszélve

Katolikus Rádió
Rádió
Tanulságos, érdekes rendezvényre várja az érdeklődőket a Magyar Összetartozás Intézet. A részleteket Major Anita igazgatóhelyettes mondja el. (Fotó: Ádám Gyula)

Margittai Gábor a PS-nek: fontos a kommunikáció az egyes elszakított magyar területek között

Pesti Srácok
Video
Hétfőn az MCC Magyar Összetartozás Intézete bemutatta az Erdély és Románia „nagy egyesülése” című filmet. Az alkotás célja, hogy az 1918–2018 között eltelt száz év december elsejéit tágabb történeti és emlékezetpolitikai kontextusba helyezzék, egyúttal bemutatva a Kárpát-medencei magyarság szórványosodásának legdrámaibb pillanatait.

Románia schengeni csatlakozása csökkenti az Erdély körüli feszültséget?

Maszol
Cikk
Csökken majd az ellentét Erdély elveszítését illetően, ha Románia csatlakozhat a schengeni övezethez, és így kevesebb jelentősége lesz a határnak – mondta Valer Moga történész. A gyulafehérvári 1918. december 1. Egyetem oktatója ezt az Erdély és Románia „nagy egyesülése” című dokumentumfilm budapesti filmszínházi premierjén jelentette ki.

A héten történt

Katolikus Rádió
Rádió
Hazánkban először játszották pár nappal ezelőtt filmszínházban az „Erdély és Románia „nagy egyesülése” című dokumentumfilmet. A két alkotó: Dr. Margittai Gábor, a Magyar Összetartozás Intézet igazgatója és Major Anita igazgató-helyettes. Margittai Gábor nyilatkozik.

Erdély és Románia „nagy egyesülése”

Magyar Nemzet
Cikk
Az Uránia Nemzeti Filmszínház dísztermében tartották az Erdély és Románia „nagy egyesülése” című dokumentumfilm filmszínházi premierjét. A vetítést követően az alkotók és az érintett történészek beszélgettek arról, hogyan élték meg a magyarok és a románok az 1918-as eseményeket, és még inkább arról, mi történt azóta.

„Ahol egy városnak több történelme is van”

Video
A Magyar Összetartozás Intézete 2023. november 27-én mutatta be Major Anita és Margittai Gábor Erdély és Románia „nagy egyesülése” című dokumentumfilmjét. A bemutatót pódiumbeszélgetés követte az alkotókkal, valamint erdélyi magyar és román történészekkel.

Román történész: A schengeni övezet bővítése után kevésbé fájhat a magyaroknak Erdély elveszítése

Mandiner
Cikk
Az Uránia Nemzeti Filmszínház dísztermében megtartották az Erdély és Románia „nagy egyesülése” című dokumentumfilm filmszínházi premierjét. A vetítést követően az alkotók és a történészek beszéltek arról, hogyan élték meg a magyarok és a románok az 1918-as eseményeket és azok következményeit.

Erdély és Románia „nagy egyesülése” – Dokumentumfilm-premier az Urániában

Hír Tv
Cikk
A történelmi tudathasadásban szenvedő Romániáról ad látleletet az Erdély és Románia „nagy egyesülése”. Margittai Gábor és Major Anita dokumentumfilmjét november 27-én, hétfőn mutatják be az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Ez itt a kérdés… Veszélyben a magyar történelmi emlékek?

M5
Video
Margittai Gábor intézetigazgató az M5 Ez itt a kérdés című műsorában: emlékezetpolitikai háborúkról, szobor- és sírdöntésről, valamint a megbékélés lehetséges pontjairól beszélgettek a szakértők.

Különdíjas lett Kerelőszentpáli Hallerek című filmünk a XXII. Lakiteleki Filmszemlén

Cikk
A Sára Sándor emlékezetére meghirdetett XXII. Lakiteleki Filmszemlére két kategóriában lehetett nevezni: művelődés – hungarikumok, helyi értékek a Kárpát-medencében; valamint „Most mutasd meg” – 18 év alatti fiatalok mobiltelefonnal készített filmje – „Helyi értékek a településemen és környezetemben” témakörben.

A Magyar Összetartozás Intézete a Gondolat-jelben

Kossuth Rádió
Rádió
Csűrös Csilla beszélgetett Margittai Gáborral és Major Anitával a Kossuth Rádió műsorában.

Mi a magyar? – Margittai Gábort és Major Anitát kérdezte az Öreg

Pesti Srácok
Video
A Mathias Corvinus Collegium Magyar Összetartozás Intézete az MCC hatodik intézete. Komoly feladatot kaptak, méghozzá azt, hogy Szekfű Gyula, Babits Mihály, Kodály Zoltán és Ravasz László református püspök nyomán ismét feltegyék a kérdést, hogy mi a magyar, miért jó magyarnak lenni? Margittai Gábor igazgató és Major Anita igazgatóhelyettes volt az Öreg vendége.

„Ha egy nemzet megtagadja a múltját, megtagadja a jövőjét is”

Hirado.hu
Cikk
„Meg kell érteni és meg kell becsülni azt, ami magyar, és tudnunk kell azt is, hogyan maradjunk magyarok, hogyan mentsük át magyarságunkat a jövő generációjának.”

„Meg kell értenünk, mi tartja egyben a magyarságot”

Corvinak.hu
Cikk
A magyarság történetét évtizedek óta kutató Margittai Gábor és Major Anita vezetésével jött létre a Mathias Corvinus Collegium hatodik intézete, a Magyar Összetartozás Intézete. A bemutatkozó sajtóeseményen a veszélyes globális trend, az eltörlés kultúrájával kapcsolatban elhangzott: az a nemzet, amely megtagadja a múltját, megtagadja a jövőjét is.

Mi a magyar?

Hír Tv
Video
Öt neves kutatóintézete mellett újabbat hozott létre a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány. A Magyar Összetartozás Intézetének célja tárgyilagosan kutatni és széles körben bemutatni – filmen, kiállításon, könyvön, előadásokon, a médián keresztül – azt a kohéziós erőt, amely biztosítja és válságállóvá teszi egy nemzet szellemi szuverenitását.

Ha egy nemzet megtagadja a múltját, megtagadja a jövőjét is

Felvidék.ma
Cikk
Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója köszöntőjében úgy fogalmazott, az újonnan létrehozott intézetük egyik fő célja annak a kérdéskörnek a kutatása, hogy „mi a magyar”.

Veszélyben a magyarság, a világon egyedülálló flotta keresi a megoldást

Mandiner
Cikk
Az a nemzet, amely megtagadja a múltját, megtagadja a jövőjét is – hangzott el a Mathias Corvinus Collegium által létrehozott Magyar Összetartozás Intézetének bemutatkozó sajtótájékoztatóján. Az új szervezet céljai között szerepel a magyarság megértése és az eltitkolt történetek felfedezése.

A magyarság megtartó ereje

Magyar Nemzet
Cikk
Mit jelent a XXI. század Európájában és globális világrendjében magyarnak lenni és maradni, ez milyen kihívásokkal, feladatokkal jár, és milyen távlatai lehetnek a korszerű magyarságtudatnak? – többek között ezekre a kérdésekre keresik a választ a Mathias Corvinus Collegium (MCC) most megalakult Magyar Összetartozás Intézetében, amely a magyarság történetét évtizedek óta kutató Margittai Gábor és Major Anita vezetésével jött létre.

Vér a forradalomnak – Gondolatok az összetartozásról

Video
Videóüdvözletek az intézet bemutatkozó estjén, 2023. október 26-án az MCC Scrutonban: Békés Márton történész-politológus, a XXI. Század Intézet igazgatója, Berecz András Kossuth-díjas énekes, folklórkutató, előadóművész, Koltay Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező, író és L. Simon László író, költő, kultúrpolitikus, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója mondott köszöntőt.

Bemutatkozott a Magyar Összetartozás Intézete

Video
A magyarság történetét, jelenét évtizedek óta kutató Margittai Gábor és Major Anita vezetésével jött létre a Mathias Corvinus Collegium hatodik intézete, a Magyar Összetartozás Intézete.

Megalakult az MCC Magyar Összetartozás Intézete

Figyelő
Cikk
Az a nemzet, amely megtagadja a múltját, megtagadja a jövőjét is, ugyanakkor a múlton túl a jelen és a jövő is rendkívül fontos – jelentette ki a Mathias Corvinus Collegium (MCC) intézetekért felelős igazgatója.

Kiosztották a XIX. Göcsej Filmszemle idei díjait Zalaegerszegen

Cikk
Major Anita és Margittai Gábor Erdély és Románia „nagy egyesülése” című alkotása nyerte el a XIX. Göcsej Filmszemle fődíját. A hagyományokhoz híven az egész napos filmvetítést követően négy kategóriában adták át a legjobbaknak a az elismeréseket.

A szórvány erkölcse

Cikk
Emberi sorsok alkotta periferikus, láthatatlan tájakat mutat be immár több évtizede Margittai Gábor és felesége. Az Isonzónál elhunyt magyar katonák nyomait kutatva vagy a kifosztott erdélyi „belső főnemesek” hányattatásait feltárva is egy a céljuk: bizonyítani, hogy vert helyzetből is van kiút.

Kettesben Szabó Anettel - Margittai Gábor

Video
Egy újpesti fiú, aki létét saját bevallása szerint is Trianonnak köszönheti. A családi kötelékek nagy szerepet játszottak abban, hogy az identitásmegőrzés lehetőségeinek kutatása már diákként a szívügye lett, később a hivatása, ma pedig már életformája. Elsősorban a kisebbségi lét, illetve az első világháborús események kutatása áll hozzá a legközelebb, legalábbis feleségével, Major Anitával közösen jegyzett könyvei ezt bizonyítják.

A Tiltott kastélyok sorozat új epizódja a Hír Tv-n

Video
A Hír Tv február 10-én tűzte műsorára Major Anita és Margittai Gábor Tiltott kastélyok című sorozatának új epizódját, a Küküllővári Hallereket. Vendégünk a két rendező.