Rendezvények

Aktuális rendezvények

2024.
máj.
23.
18:00

Aranyszőnyeg – filmbemutató a nagybányai Teleki Napok rendezvénysorozatán

Nagybányai Teleki Magyar Ház
Nagybánya, Thököly (Minelirol) utca 5-7.
Major Anita és Margittai Gábor Aranyszőnyeg című 52 perces filmje egyedülálló kordokumentumként mutatja be az erdélyi arisztokrácia sorsát, múltját, jelenét és jövőjét.
2024.
máj.
28.
17:00

A felejtéspolitikától az emlékezetpolitikáig – Magyar katonahősök ünnepe

MCC Scruton
Budapest, Tas vezér utca 3–7.
Lehet-e nemzeti közösséget építeni és megtartani olyan emberek nélkül, akik e közösség védelméért a legtöbbet adták: az életüket? Akikben a nemzeti öntudat, a hazaszeretet és a függetlenségvágy akár a harctéri vértanúság vállalásáig erősödhet fel, és akik ezzel megfellebbezhetetlen példát adnak a következő nemzedékeknek? A hős és a példaadás fogalmát mindig átjárták az ideológiai áramlatok. De van, ami minden változó közt változatlan. A magyar hősök kultuszáról és ellenkultuszáról, egy világhírű huszárezredesről, huszárvirtusról, valamint az emlékezetpolitika temetetlen halottairól beszélgetünk a Magyar Összetartozás Intézetének hősök napi rendezvényén szakértőkkel és hagyományőrzőkkel.
2024.
máj.
29.
17:00

Tündérkertészek – Gyümölcsészeti örökségünk megmentői

Hunyadi Mátyás 1. terem
Budapest, Tas vezér utca 3–7.
Több ezer régi magyar gyümölcsfajtájával a pórszombati génbank Európa legnagyobb gyűjteménye, amely egy nép hagyatékát őrzi. Kovács Gyula erdész évtizedekkel ezelőtt szűkebb pátriája, a Göcsej gyümölcseit kezdte számba venni, munkája nyomán mára Kárpát-medence-szerte több száz „tündérkert” vált közösség-összetartó erővé, kultúrateremtő hellyé is. Van-e esélye néhány száz jóakaratú embernek a klímaváltozás korában és globalista világunkban arra, hogy Magyarországot Isten legszebb gyümölcsöskertjévé varázsolja? Gyümölcsök és praktikák a Tündérkertből című, nemrégiben megjelent könyvük kapcsán erről is beszélgetünk Ambrus Lajossal és Kovács Gyulával, akik még hisznek a tündérmesében.
2024.
jún.
3.
10:00-17:00

Hol vagy otthon? Csak a nyelvben

Petőfi Irodalmi Múzeum
Budapest, Károlyi utca 16.
Konferenciát rendez a Magyar Összetartozás Intézete a magyar tudományos és köznyelv aktuális helyzetéről és fenyegetettségéről.

Korábbi rendezvények

2024.
máj.
16.
17:30

Tiltott kastélyok nyomában – az erdélyi magyar főnemesség múltja és jövője

MCC győri képzési központ
Győr, Apor Vilmos Püspök tere 3.
A magyar irodalomtörténet egyik legnevezetesebb kastélyának sorsa jól szemlélteti, mi vár egy erdélyi főnemesi családra, amelynek tagjai visszaszerezték ugyan a történelmi „ingatlant”, ám a hozzá tartozó birtokokat a legkeservesebb jogi hercehurcával sem sikerül.
2024.
ápr.
26.
17:00

A nemzeti maximum: futball-Eb és olimpia – Pódiumbeszélgetés Vaskuti Istvánnal

MCC Scruton
Budapest, Tas vezér utca 3–7.
Mint négyévente rendesen, idén is a labdarúgó-Európa-bajnokság és az olimpia az esztendő két kiemelt sporteseménye. Sőt a jelzőt talán el is hagyhatjuk: e két világverseny mindenkit elér, mindenkit megszólít.
2024.
ápr.
24.
17:00

Össztűz alatt – A kárpátaljai magyarság megmaradása az orosz–ukrán háború tükrében

MCC Szegedi képzési központ
Szeged, Tisza Lajos krt. 85-87.
A kijevi parlament által elfogadott 2017. évi oktatási törvény a magyar nyelvű oktatás lehetőségeit, a 2019. évi ukrán nyelvtörvény az anyanyelv hétköznapi használatát korlátozta drasztikusan, a 2022. február 24-én kitört orosz–ukrán háború pedig nemcsak a békés élet, hanem lassan a szülőföldön maradás lehetőségeitől is megfosztja Kárpátalja magyar közösségét.
2024.
ápr.
10.
18:00

Szemet szóért – Erdélyi írók a közösség szolgálatában

MCC Székelyudvarhelyi képzési központ
Székelyudvarhely, Városháza tér 15.
„Hivatástudattal sokan bírnak, írók kevesen vannak” – szólt Szemlér Ferenc szigorú ítélete a transzilvanista írókkal szemben a Jelszó és mítosz (A második erdélyi nemzedék) című, Erdélyi Helikonban megjelent 1937-es írásában. Lakatos Mihály író, az MCC Magyar Összetartozás Intézetének kutatója és Simó Márton prózaíró, szerkesztő, az Élő Székelyföld Munkacsoport létrehozója történeti kitekintéssel keresik arra a választ, hogy lehet-e és kell-e a közösség szolgálatába állítani az irodalmat.
2024.
ápr.
9.
18:00

Szemet szóért – Erdélyi írók a közösség szolgálatában

MCC Sepsiszentgyörgyi képzési központ
Sepsiszentgyörgy, Gólya utca 14.
„Hivatástudattal sokan bírnak, írók kevesen vannak” – szólt Szemlér Ferenc szigorú ítélete a transzilvanista írókkal szemben a Jelszó és mítosz (A második erdélyi nemzedék) című, Erdélyi Helikonban megjelent 1937-es írásában. Lakatos Mihály író, az MCC Magyar Összetartozás Intézetének kutatója és Dimény H. Árpád költő, műfordító, a Székely Hírmondó napilap vezető szerkesztője történeti kitekintéssel keresik arra a választ, hogy lehet-e és kell-e a közösség szolgálatába állítani az irodalmat.
2024.
márc.
13.
17:00-18:30

„Szabadságért ki kell állni…” – A régi Magyarország elfeledett muzsikája

Hunyadi Mátyás 1. terem
Budapest, Tas vezér utca 3–7.
Milyen lelkesítő dalokat énekeltek 48-as honvédeink a szabadságharc csataterei felé masírozva? És milyen zenére mulattak Thököly és Rákóczi fejedelem kuruc katonái két labancverés között?
2024.
márc.
6.
18:00

Szemet szóért – Erdélyi írók a közösség szolgálatában

MCC kolozsvári képzési központ
Kolozsvár, Huszár utca 1.
„Hivatástudattal sokan bírnak, írók kevesen vannak” – szólt Szemlér Ferenc szigorú ítélete a transzilvanista írókkal szemben a Jelszó és mítosz (A második erdélyi nemzedék) című, Erdélyi Helikonban megjelent 1937-es írásában. Lakatos Mihály író, az MCC Magyar Összetartozás Intézetének kutatója és Karácsonyi Zsolt költő, a Helikon főszerkesztője és az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke történeti kitekintéssel keresik arra a választ, hogy lehet-e és kell-e a közösség szolgálatába állítani az irodalmat.
2024.
febr.
28.
17:30-19:30

Aranyszőnyeg – A gernyeszegi Teleki-ház feltámadása – Premier a Puskin moziban

Puskin Mozi
Budapest, Kossuth Lajos u. 18.
A gernyeszegi Teleki-kastély nem „csupán” a magyar művelődéstörténet kiemelt helyszíne, de a XXI. századi erdélyi főnemesi restitúciós kálvária fontos állomása is. A csaknem fél évezredig Teleki-tulajdonban lévő Gernyeszeg szülőhelye volt többek között a marosvásárhelyi Teleki Tékát megalapító Teleki Sámuel grófnak, de itt született a tragikus sorsú miniszterelnök, Bethlen István is. 75 éve, 1949. március 2-án kezdődött meg az erdélyi magyar nemesség pokoljárása. Filmbemutatónkkal erről az évfordulóról emlékezünk meg.
2024.
febr.
27.
17:00-18:30

A nemzeti maximum: futball-Eb és olimpia – Pódiumbeszélgetés Faragó Tamással

MCC Scruton
Budapest, Tas vezér utca 3–7.
Mint négyévente rendesen, idén is a labdarúgó-Európa-bajnokság és az olimpia az esztendő két kiemelt sporteseménye, amelyre beszélgetéssorozattal hangolunk a következő hónapokban. E két világverseny ugyanis mindenkit elér, mindenkit megszólít.
2024.
febr.
27.
17:00

Tiltott kastélyok nyomában – az erdélyi magyar főnemesség múltja és jövője

MCC kaposvári képzési központ
Kaposvár, Nagy Imre tér 2.
A Mathias Corvinus Collegium kaposvári képzési központja „Tiltott kastélyok nyomában – az erdélyi magyar főnemesség múltja és jövője” címmel szervez szakmai estet február 27-én, kedden 17 órától.
2024.
febr.
12.
17:00

Szamár-sziget rabjai – filmvetítés, előadás és finisszázs

Művészetek és Irodalom Háza
Pécs, Széchenyi tér 7-8.
Filmbemutatóval és egy drámai kutatás bemutatásával zárul intézetünk Hadifogoly magyarok a nagy háborúban című kiállítása, amelyet az MCC pécsi képzési központja és a Magyar Összetartozás Intézete szervezett.
2024.
jan.
17.
17:00-18:30

Hadifogoly magyarok a nagy háborúban

Művészetek és Irodalom Háza
Pécs, Széchenyi tér 7-8.
Gyóni Géza, Rákosi Mátyás, Kuncz Aladár, Nagy Imre – ami ezeket a neveket összeköti, az az első világháború nyugtalanító problémáinak egyik legdrámaibb, legtöbbeket érintő fejezete: a hadifogság. Kevés magyar család van, amelyiket ne sújtotta volna.
2023.
dec.
15.
17:00-18:30

Balassitól Jumurdzsákig – Török–magyar barátság dalban elbeszélve

MCC Scruton
Budapest, Tas vezér utca 3–7.
Egy rejtélyes dél-anatóliai faluban ismerkedtünk meg vele, amelyet egykor Macarköynek, azaz Magyarfalunak hívtak. Szenvedélye a hídépítés: a török–magyar testvérkultúra felmutatása, identitásunk közös pontjainak nyomatékosítása. Erdal Şalikoğlu énekel, zenél és mesél az MCC Scrutonban.
2023.
dec.
14.
17:00-18:30

Balassitól Jumurdzsákig – Török–magyar barátság dalban elbeszélve Veszprémben

Veszprémi MCC képzési központ
Veszprém, Mikszáth Kálmán u. 3.
Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt az MCC veszprémi képzési központjának soron következő, rendkívüli előadására, Erdal Şalikoğlu török–magyar koncertjére.
2023.
okt.
26.
16:30

A Magyar Összetartozás Intézetének sajtónyilvános bemutatkozó eseménye

MCC Tas vezér utcai épülete
Budapest, Tas vezér utca 3–7.