Egy rejtélyes dél-anatóliai faluban ismerkedtünk meg vele, amelyet egykor Macarköynek, azaz Magyarfalunak hívtak. Szenvedélye a hídépítés: a török–magyar testvérkultúra felmutatása, identitásunk közös pontjainak nyomatékosítása. Erdal Şalikoğlu énekel, zenél és mesél az MCC Scrutonban.

Nem túlzás kijelenteni, hogy a magyar és a török kultúra ezer szálon kapcsolódik egymáshoz. Persze nemcsak a hódoltság 150 évére kell gondolnunk, hanem a hazai szabadságmozgalmak bukása után nyújtott török segítségre, mint például II. Rákóczi Ferenc fejedelem Rodostójára és az „1849-eseknek” adott menedékre is. Akik közül többen hálából vérüket adták a félholdas zászlóért a török hadsereg kötelékében. Magyar szervezte meg a török állami tűzoltóságot (Széchenyi Ödön), magyar lendítette fel a török népdalgyűjtést (Bartók Béla), és magyar nyelvészek hathatós közreműködésével zajlott a latin ábécé bevezetése az ázsiai birodalomban. Ugyanakkor Magyarország az elsők között ismerte el a száz éve megalakult Törökországot, és éppen száz éve, 1923. december 18-án kötött a két ország barátsági szerződést.

A Mathias Corvinus Collegium Magyar Összetartozás Intézete e magyar–török centenáriumra emlékezve hívta meg Erdal Şalikoğlu isztambuli lantművészt, aki évtizedek óta kutatja a török és magyar kapcsolatokat, zenei párhuzamokat – a kulturális és szellemi testvériség jegyében.

Erdal, aki eredetileg reumatológus szakorvos, a törökországi néptáncmozgalomtól jutott el a régizenéléshez. Szoros barátság fűzte Kobzos Kiss Tamás énekmondóhoz, sokszor koncerteztek együtt. 2011-ben megalapította az Isztambuli Magyar Kulturális és Baráti Társaságot, 2012-ben megkapta a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést, 2015-ben tiszteletbeli magyarnak választotta őt a Panoráma Világklub, 2020-ben pedig megkapta a Pro Cultura Hungarica díjat a magyar kultúra iránti elkötelezettsége, a magyar–török kapcsolatok sokoldalú ápolása és fejlesztése érdekében végzett munkássága elismeréseként. 2013-ban török nyelvre fordította Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényét, majd több más magyar könyvet is – egyszóval fáradhatatlanul ápolja törökök és magyarok barátságát.

Erdal Şalikoğlu koncertjére szeretettel várjuk az érdeklődőket 2023. december 15-én, pénteken 17 órától az MCC Scrutonba (1113 Budapest, Tas vezér utca 3–7.).

Program:

– 17:00: Erdal Şalikoğlu koncertje. A lantművésszel Major Anita, a Magyar Összetartozás Intézetének igazgatóhelyettese beszélget. Az est programjába törökországi kutatóútjainak felidézésével és fotóvetítéssel bekapcsolódik dr. Margittai Gábor, a Magyar Összetartozás Intézetének igazgatója is.

Erdal dalaiból itt tekinthető meg ízelítő.

Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Regisztrálni az alábbi űrlap kitöltésével lehet: ITT

(Borítókép: Fotó: Ádám Gyula)