1918. december 1. mind a magyar, mind a román nemzet számára sorsdöntő pillanat: a magyarság azóta Erdély elvesztésére, a románság az ígéret földjének megnyerésére emlékezik minden évben ezen a napon. December 1. kinek gyász-, kinek örömünnep – de mindenkinek mítoszalkotó dátum, amelyben Magyarország és Románia legsúlyosabb történelmi ellentétei összpontosulnak. 2018. december 1-jén, a centenáriumon Gyulafehérvárott, az „egyesülés” kimondásának helyszínén egyedüli magyarként készíthetett filmet Margittai Gábor és Major Anita. Szóra bírva emlékezőket és ünneplőket, történészeket és politikusokat, magyarokat és románokat. Összesen négy éven át forgatva, bevett munkamódszerükkel, a történelmi oknyomozással tárva föl súlyos történelmi traumákat.

Az Erdély és Románia „nagy egyesülése” című dokumentumfilm filmszínházi premierjére szeretettel várjuk az érdeklődőket 2023. november 27-én, hétfőn 17.30-tól az Uránia Nemzeti Filmszínház Dísztermében (1088 Budapest, Rákóczi út 21.).

Program:

– 17.00 – 17.30: vendégek érkezése, regisztráció

– 17. 30 – 17.40: köszöntőt mond Major Anita, a Magyar Összetartozás Intézetének igazgatóhelyettese

– 17.40 – 18.35: az Erdély és Románia „nagy egyesülése” című dokumentumfilm vetítése

– 18.35 – 19.30: pódiumbeszélgetés a film alkotóival, Margittai Gáborral, az MCC Magyar Összetartozás Intézete igazgatójával és Major Anitával, az MCC Magyar Összetartozás Intézete igazgatóhelyettesével, valamint Gudor Kund Botond gyulafehérvári református esperessel, történésszel (Babes Bolyai Egyetem, Kolozsvár) és Valer Moga történésszel („1 Decembrie 1918” Egyetem, Gyulafehérvár). A beszélgetést Lakatos Mihály író, műfordító vezeti.

– 19.30: állófogadás

A filmhez kapcsolódó ismertető ide kattintva érhető el.

A film előzetese itt tekinthető meg.

Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A filmvetítést a regisztrációt visszaigazoló, kinyomtatott vagy telefonon megjelenített e-mail bemutatásával lehet látogatni.

Regisztrálni az alábbi adatlap kitöltésével lehet: ITT