első világháború

Regényes történelem: A Szamár-sziget szellemkatonái

Olaszországban, Szardínia partvidékén található Asinara, azaz a Szamár-sziget, amely a magyar történelemkutatás szempontjából rég elfeledett emlékeket őriz. Az első világháború idején, 1915 végén az Osztrák–Magyar Monarchia több tízezer katonáját szállították oda hadifogolyként. A mostoha körülmények és a járványok miatt nagyon kevesen maradtak csak életben és tértek haza szeretteikhez. Major Anita és Margitai Gábor e drámai témát dolgozta fel a 2014-ben megjelent Szamár-sziget szellemkatonái című könyvükben, a feltáró munkát a mai napig folytatva. A magyar katonák viszontagságos sorsáról beszélget a két szerző Farkas Szabolcs szerkesztővel a Kossuth rádió Regényes történelem című műsorában.

A történelmen átívelő emberi tragédiák megismerése erősítheti az emlékezetkultúránkat

Február 12-én, hétfő este teltházzal zajlott a „Hadifogoly magyarok a nagy háborúban” című kiállítás finisszázs rendezvénye, filmvetítéssel egybekötött szakmai esemény a pécsi Művészetek és Irodalom Házában. Az érdeklődők zsúfolásig megtöltötték a rendezvénytermet.
2024.
febr.
12.
17:00

Szamár-sziget rabjai – filmvetítés, előadás és finisszázs

Pécs | Széchenyi tér 7-8.
Filmbemutatóval és egy drámai kutatás bemutatásával zárul intézetünk Hadifogoly magyarok a nagy háborúban című kiállítása, amelyet az MCC pécsi képzési központja és a Magyar Összetartozás Intézete szervezett.

Hadifogoly magyarok Pécsen

Jelentős érdeklődés övezte az MCC pécsi képzési központja és a Magyar Összetartozás Intézete által szervezett Hadifogoly magyarok a nagy háborúban című kiállítás megnyitóját Pécsett, a Művészetek és Irodalom Házában 2024. január 17-én.
2024.
jan.
17.
17:00-18:30

Hadifogoly magyarok a nagy háborúban

Pécs | Széchenyi tér 7-8.
Gyóni Géza, Rákosi Mátyás, Kuncz Aladár, Nagy Imre – ami ezeket a neveket összeköti, az az első világháború nyugtalanító problémáinak egyik legdrámaibb, legtöbbeket érintő fejezete: a hadifogság. Kevés magyar család van, amelyiket ne sújtotta volna.