Jelentős érdeklődés övezte az MCC pécsi képzési központja és a Magyar Összetartozás Intézete által szervezett Hadifogoly magyarok a nagy háborúban című kiállítás megnyitóját Pécsett, a Művészetek és Irodalom Házában 2024. január 17-én.

Kevés magyar család van, amelyiket ne sújtotta volna a hadifogság kérdése. Apák, fiúk, testvérek százezrei tűntek el a lágerek bugyraiban – Szibériától Szardíniáig. A nagy háború hadifogsága, amely a „táborok évszázadának” nyitánya volt, Magyarországon mégis mostoha területe a tudományos kutatásnak és az emlékezeti kultúrának még ma is. Ezt az adósságot szeretné törleszteni az MCC Magyar Összetartozás Intézetének kiállítása.

 

Erdei Krisztián, az MCC pécsi képzési központjának vezetője köszöntötte a hallgatóságot. Az ezt követő kerekasztal-beszélgetésen részt vett a kiállítás anyagát összeállító Dr. Margittai Gábor, az MCC Magyar Összetartozás Intézetének igazgatója, Prof. dr. Hornják Árpád, a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudomány Kar Újkortörténeti Tanszékének vezetője, valamint Vértesi Lázár, az MNL Baranya Vármegyei Levéltárának levéltárosa. A beszélgetést Mieth Péter, az MCC társadalom- és történettudományi iskolájának hallgatója vezette.

 

Szó esett többek között arról, hogy milyen források maradtak ránk források a magyar katonák hadifogságából, milyen mennyiségben, és hogyan lehetséges ezeknek szakmai feldolgozása.
A beszélgetés résztvevői kitértek a hadifogság körülményeire, a foglyok életét szabályozó nemzetközi szerződésekre és ezek gyakorlati megvalósulására.

 

A kerekasztal-beszélgetést követően a látogatók megtekintették az épületben elhelyezett gazdag kiállítási anyagot.
Akit érdekel a rendhagyó gyűjtemény, február 12-ig ingyenesen megtekintheti a Művészetek és Irodalom Házában.