A Mathias Corvinus Collegium kaposvári képzési központja „Tiltott kastélyok nyomában – az erdélyi magyar főnemesség múltja és jövője” címmel szervez szakmai estet február 27-én, kedden 17 órától.

A rendezvényt megnyitja Dr. Nagy Mónika Zita, az MCC kaposvári képviseletének vezetője; Prof. Dr. Rosta István tudománytörténész, Somogy Vármegye Díszpolgára mond köszöntőt, Dr. Margittai Gábor, az MCC Magyar Összetartozás Intézetének igazgatója filmvetítés és beszélgetés során mutatja be az erdélyi kastélyok helyzetét, kitérve a magyar főnemesség életére, titkaira. Az előadás első felében az intézetigazgató a Tiltott kastélyok – Marosvécsi Kemények című dokumentumfilmet vetíti le a vendégeknek, amely több izgalmas kérdésre keresi a választ. A magyar irodalomtörténet egyik legnevezetesebb kastélya, a báró Kemény János író és mecénás birtokolta marosvécsi várkastély sorsa jól szemlélteti, mi vár egy erdélyi főnemesi családra, amelynek tagjai visszaszerezték ugyan a történelmi „ingatlant”, ám a hozzá tartozó birtokokat a legkeservesebb jogi hercehurcával sem sikerült. 

A filmvetítést követően Margittai Gábor tart előadást az erdélyi kastélyok és a főnemesi jóvátétel helyzetéről, és válaszol a közönség kérdéseire.

Az eseményen való megjelenés előzetes regisztrációhoz kötött, amelyet a nagy.monika@mcc.hu címen tehetnek meg az érdeklődők.

A film előzetese itt tekinthető meg.